Ze weten dat het werkt, maar toch gebruiken ze het niet

21 maart 2024

Voor dit project zijn de studenten van HAS green academy een samenwerking aangegaan met drie studenten van Yuverta. Na een overleg tussen de studenten, kregen de studenten van Yuverta de opdracht om de meest gebruikte precisielandbouwtechnieken in kaart te brengen. Deze technieken werden in kaart gebracht door middel van een vijftal interviews en literatuuronderzoek. Uiteindelijk kwamen de RTK-GPS en de ‘Raindancer’ naar voren als meest gebruikte precisielandbouwtechnieken.

Yannick Smedts (links) aan het werk met de apparatuur van WolkyTolky.

 

 

 

 

 

 

 

Een hoop meer werk en dus een hoop meer kosten
Onlangs is een deel van de HAS-studenten langs geweest bij Loonbedrijf Kuunders. Zij spraken met Piet van Gog, mede-eigenaar van het Deurnese bedrijf. Uit het interview kwam naar voren dat er, ondanks dat het bedrijf op dit moment gebruik maakt van vele vormen van precisielandbouw, een aantal drempels zijn voor het gebruik van precisielandbouwtechnieken. Allereerst werd benoemd dat er een hoop verschillende systemen zijn, maar dat deze niet met elkaar gekoppeld kunnen worden. "Hierdoor heb je een hoop meer werk en dus een hoop meer kosten" gaf Van Gog aan. Een andere drempel die Piet ervaart zijn, niet geheel verrassend, de hoge kosten en investeringen die komen kijken bij het gebruik van precisielandbouw. Volgens Van Gog zijn er, naast het feit dat je efficiënter kunt werken doordat bewerkingen optimaal uitgevoerd kunnen worden, ook negatieve kanten van het gebruik van precisielandbouwtechnieken. ‘Je bent afhankelijk van satellieten, als je GPS wegvalt ben je helemaal klaar. Daarbij maakt de GPS gebruik van het Russische satellietplaatsbepalingssysteem GLONASS, wat met name in deze tijd ook voor onzekerheid zorgt.'

Hoe nu verder?
De studenten gaan nu verder met het afnemen van interviews en gebruiken deze vervolgens voor het opstellen van een enquête die op grotere schaal verspreid gaat worden. Wilt of kunt u iets betekenen voor dit onderzoek? Neem dan contact op met S.deGroot1@student.has.nl.

Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down