Eind juni vond de kick-off van het Fieldlabs Noord-Limburg project 'Naar een 360° arbeidsmarkt' plaats bij Fontys Venlo. Binnen dit project gaan we als lectoraat, Maastricht University Campus Venlo, Crossroads Limburg | Gezondste Regio Noord-Limburg, Servicepunt Grensarbeid Venlo, Limburgse Werkgevers Vereniging, Leo Loopbaan en Meet the Youngsters bijdragen aan een 360° arbeidsmarkt.
Met betrekking tot de euregionale arbeidsmarkt zal de focus liggen op het creëren van bewustwording, trainen van vaardigheden en het ontwikkelen van kennis. Daarnaast zal ook de ontmoeting tussen werkgevers en talenten de nodige aandacht krijgen. Een 360 graden arbeidsmarkt perspectief vergroot de kans dat a) talent in de regio blijft en b) werkgevers bekwaam zijn om internationaal talent te werven. Daarmee ambieert dit project bij te dragen aan de brede welvaart in Noord-Limburg.
Mede dankzij de bijdrage van Inge Bloemen, Paul Sars, Don Thijssen, Alex Beinert en Jos Meessen was het inspirerende aftrap. Hieronder de belangrijkste take aways van de kick-off:
✅ Werven en werken over de grens blijft weerbarstig, maar goede voorbeelden zijn er alom. Good practices moeten beter benut worden t.b.v. bewustwording.
✅ Een 360° arbeidsmarkt vraagt om een lange termijn georiënteerd samenspel tussen de vraagzijde, aanbodzijde (incl. onderwijs) en intermediaire organisaties, waarbij het leven lang ontwikkelen van eenieder centraal staat.
✅ De stayrate van internationale studenten is meer dan een territoriale meting van talent dat binnen de landsgrenzen blijft wonen en werken. Een nuance middels grensnarratieven is wenselijk. De leefwereld stopt niet aan de grens.
✅ VR kan een verfrissende aanvulling zijn op fysieke activiteiten die gericht zijn op verbinding tussen talent en het regionaal bedrijfsleven.
De komende tijd gaan we werk maken van onder meer bovenstaande actiepunten. Bemoedigend waren in dat kader ook de woorden van Elianne Demollin-Schneiders, die zich als gedeputeerde van de Provincie Limburg hard maakt voor zowel de grensoverschrijdende samenwerking als een gezonde arbeidsmarkt.