Staff-exchange is een project binnen het Fieldlab Grenszlab. Bij dit project wisselen de verschillende onderwijsinstellingen docenten met specifieke kennis uit. Frans van Haperen, docent bedrijfskunde aan de HAS green academy, is dit schooljaar gestart als gastdocent bij Yuverta in Horst. Hij vertelt vol enthousiasme over de afgelopen maanden:
“Je laptop eens ergens anders inpluggen bij nieuwe mensen in een nieuwe werkomgeving. Wat is er zinvoller (maar ook soms lastiger) dan regelmatig uit je eigen "bubbel" te komen?
Dat vragen wij namelijk ook aan onze eigen studenten. Tijdens mijn eerste werkdag in Horst kwam ik tegelijkertijd binnen met een aantal 11-jarige vmbo-studenten met enorme rugzakken! Oh ja, een vmbo en mbo opleiding, wat een diversiteit in leeftijd, achtergrond en interesses! Door echt voor de klas te staan, samen te werken met nieuwe collega’s, en mee te denken over het lesprogramma, voel je echt "op de huid" hoe het ongeveer werkt in het mbo. Nieuwe collega’s die je wegwijs maken, geïnteresseerd zijn in je HAS-achtergrond, en ook daar een gastvrije receptie hebben die je op weg helpt. De studenten die de kat wat uit de boom kijken maar heel snel kunnen schakelen en graag willen weten wie jij bent en wat jij ervan vindt.
Mijn lessen gaan met name over ondernemen, het nut en de noodzaak van begrippen zoals winst, investering, rentabiliteit, en het schrijven van een plan. Het bezoek aan een ondernemer die met passie vertelt over haar dieren (hondenopvang) én heel goed aansluiting vindt bij de studenten. Qua opzet en leerdoelen zijn er veel overeenkomsten met de HAS, ook met veel ruimte voor het invullen van de lessen. Daarbij richt ik me veel meer op de pedagogische aspecten van het docentschap. Duidelijke structuren, heldere afspraken maken, en uitspreken wat je concreet verwacht van de studenten.
Als ik bij Yuverta rondloop, heb ik niet alleen contact met de studenten, maar voer ik ook diverse gesprekken met collega’s die oprecht geïnteresseerd zijn. Daarnaast zou het omgekeerde scenario (een Yuverta-collega naar de HAS) de verbinding nog meer versterken. Er zijn al lange tijd verschillende lijntjes uitgezet (zoals het Young Professional Traject in Venlo, de samenwerking met studenten in het jaarproject voor 2e jaars bedrijfskunde studenten in Venlo met Yuverta). Deze verbindingen kunnen verder worden versterkt.
Het verbeteren van de doorstroom én het optimaliseren van de samenwerking is het doel. Concreet gezegd: ik kan nu diverse mbo-studenten binnen de HAS beter begeleiden omdat ik hun achtergrond en leertempo beter begrijp. Je netwerk als organisatie én als persoon wordt vergroot. Momenteel werken er al studenten van zowel hbo als mbo samen aan twee projecten. Dit kan verder worden uitgebreid. Ook op het gebied van arbeidspooling en flexpooling lijkt het mij heel logisch om veel meer uit te wisselen, mensen gericht in te zetten, en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en netwerken. Daar wordt niet alleen het onderwijs (en de studenten) beter van, maar zeker ook de maatschappij.
Verbinding, daar draait het om. Zonder relatie geen prestatie, dat is altijd mijn motto geweest. Het valt me keer op keer op dat je mensen "moet zien" om echt contact te krijgen. Daarom is deze staff exchange een prachtig initiatief. Niet alleen een exercitie op papier, maar in de praktijk.
Maar ook hier zijn hoge verwachtingen, een veilig klimaat, verbinding theorie-praktijk en goede koffie belangrijk. Zou ik het jullie aanraden? Jazeker. Toon lef, stap uit je bubbel en plug je laptop eens ergens anders in.”
Staff-exchange is een project binnen het Fieldlab Grenszlab. Wilt u hier mee over weten, neem dan gerust contact op met projectleider Nick Poeth via n.poeth@fieldlabsnoordlimburg.nl