Mijn Tussenjaar

26 juni 2023

“We zien al jaren dat er relatief veel studenten stoppen met hun opleiding in het eerste jaar. Vervelend voor de student én voor de opleider. Studenten die stoppen nemen aansluitend vaak een zogenaamd ‘tussenjaar’, een periode waarin ze onderzoeken welke vervolgopleiding beter bij hen past. De invulling van zo’n tussenjaar bestaat meestal uit een combinatie van werken, reizen en oriënterende activiteiten zoals het bezoeken van open dagen. Als opleider vindt HAS green academy het belangrijk om een rol te spelen in de invulling van zo’n tussenjaar. Zo blijven we studenten boeien en aan ons binden. In februari 2022 zijn we daarom gestart met een onderzoek onder eindexamenleerlingen en onder studenten die in hun eerste jaar zijn gestopt met hun vervolgopleiding. Dit gebeurde in samenwerking met Fieldlabs, Fontys Venlo en Gilde Opleidingen. Samen hebben we de wensen en behoeftes van deze jongvolwassenen geïnventariseerd."

Behoefte aan een goede balans tussen structuur en vrijheid
“Uit het onderzoek bleek dat er behoefte is aan een duidelijke structuur in de oriënterende activiteiten tijdens het tussenjaar. Een structuur die enerzijds houvast biedt en anderzijds ruimte overlaat voor werk of voor een reis. Op basis van deze wensen zijn we het programma voor ‘Mijn Tussenjaar’ gaan samenstellen. Het is een traject geworden waarin studenten constructief aan de slag gaan met het beter leren kennen van zichzelf, van het diverse aanbod in opleidingen en van de mogelijkheden in het bedrijfsleven. Ook ontwikkelen ze hun professionele skills door te netwerken, organiseren en communiceren. Deelnemers ervaren wat er wel en niet bij hen past, want ervaringen zijn de beste basis voor het maken van een passende keuze. Concreet bestaat het programma van Mijn Tussenjaar uit een periode van achttien weken met wekelijks acht contacturen op school, acht uur oriëntatie en acht uur zelfstudie. Ondersteund door coaches ontdekken de deelnemers van Mijn Tussenjaar waar ze goed in zijn, waar hun interesses liggen en welke opleidingen, stages, beroepen en bedrijven daarop aansluiten.”

Succesvolle pilot krijgt vervolg in september 2023
In februari 2023 zijn we gestart met een eerste pilotgroep van negen deelnemers. De reacties van de deelnemers uit deze groep zijn zeer positief. Ze geven aan het prettig te vinden om zichzelf beter te leren kennen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Ook ervaren ze het als zinvol om met een groep van gelijkgestemden op onderzoek uit te gaan. Ze geven aan beter te weten wat ze graag willen en weer een duidelijk doel te hebben om naartoe te werken. In juni 2023 hebben we de pilotfase afgerond en in september 2023 start de nieuwe periode van Mijn Tussenjaar. 

Frank Eijking is Junior Docent aan de HAS. Hij is projectleider van Mijn Tussenjaar namens de HAS green academy. Samenwerken binnen dit Fieldlab project? Neem contact op met Lineke Thissen via tussenjaar@has.nl of 088 890 3658. Meer lezen over Mijn Tussenjaar? Kijk op https://www.has.nl/hbo-opleidingen/mijn-tussenjaar/. 

Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down