“Begin 2023 starten we met de uitvoering van de Grenszlab International Deal: een samenwerkingstraject waarin kennisinstellingen, studenten en ondernemers aan de slag gaan met actuele organisatievraagstukken van mkb-bedrijven uit de regio. Het traject bestaat uit drie fases, waarbij we laagdrempelig starten in de vorm van keukentafelgesprekken. Open en eerlijk gaan we het gesprek aan met ondernemers om zo hun vragen in kaart te brengen. De tweede fase bestaat uit zes masterclasses gericht op strategie, innovatie en internationalisering. De mkb-ondernemer bepaalt hierbij zelf waar voor hem of haar de focus ligt. De derde en laatste fase richt zich op het vormen van een zelflerende community die voor een langere periode werkt aan concrete oplossingen als antwoord op de vragen en thema’s die naar boven zijn gekomen tijdens de masterclasses.”
Meer inzicht in de mogelijkheden van grensoverschrijdend samenwerken
“De gefaseerde opzet van de Grenszlab International Deal is gebaseerd op ‘TOF, Trots op Familiebedrijven’, een project van Maastricht University en MKB-Limburg. Dit project werpt inmiddels zijn vruchten af in Noord-Limburgse familiebedrijven en daarom zetten we deze aanpak nu ook in met het oog op grensoverschrijdend samenwerken. We merken dat mkb-ondernemers grensoverschrijdend samenwerken nog te vaak zien als iets groots en ingewikkelds. De fysieke grens vormt dan vaak ook een psychologische barrière. Natuurlijk brengt internationaal ondernemen uitdagingen met zich mee, maar het levert vaak ook veel op. Door middel van het stellen van de juiste vragen en het werken met voorbeelden uit eigen praktijk, willen we mkb-ondernemers meer inzicht geven in de mogelijkheden van grensoverschrijdend werken. Tegelijkertijd willen we studenten laten ervaren wat er mogelijk is in deze regio. Zo inspireren we hen hopelijk om hun carrières hier verder vorm te geven.”
Expertise delen voor de toekomst van de regio
“Als Maastricht University zijn we bezig met onderwijs, het verankeren van kennis en met bijdragen aan innovatie. Educate, incubate, innovate. Onder innoveren verstaan we het ondersteunen van mkb-bedrijven om ons heen, in de breedste zin van het woord. In de Grenszlab International Deal willen we als universiteit vanuit onze expertises bijdragen aan de toekomst van studenten en mkb-bedrijven uit de regio Noord-Limburg. Dat doen we in nauwe samenwerking met Fontys Hogeschool, Gilde Opleidingen, HAS green academy en Yuverta. Zelf ben ik sinds de start van dit project betrokken en werk ik samen met onder andere Nick Poeth, projectleider van Grenszlab, aan de laatste voorbereidingen voor de start begin volgend jaar. We kijken uit naar vruchtbare, nieuwe samenwerkingen en mkb-bedrijven die willen aanhaken zijn van harte welkom.”
Roy Broersma is Operational Manager bij het Centre for Entrepreneurship and Innovation van Maastricht University School of Business and Economics. Hij is projectcoördinator van de Grenzlab International Deal.
Bent u mkb'er en wilt u de kansen en uitdagingen van uw bedrijf in kaart brengen? Wilt u aan de slag met de ideeën in uw hoofd? Neem contact op met Roy via r.broersma@maastrichtuniversity.nl of +31 (0)6 28 76 52 91.