Hoe behouden we internationaal talent in Noord-Limburg? Inzichten uit de Pizza dialoogsessies

10 december 2024

Het behouden van talent in de regio is een urgent thema, zeker als het gaat om internationale studenten. Veel bedrijven in de regio krijgen hun vacatures niet gevuld. Zij zijn op zoek naar hoogopgeleide werknemers, maar merken net als de kennisinstellingen dat internationale studenten vaak vertrekken na het afronden van hun studie. Fontys Venlo en Maastricht University doen binnen de Fieldlabs Noord-Limburg samen een onderzoek naar de beweegredenen van internationale studenten om wel of niet in de regio te blijven na hun studie.

Fontys Venlo internationale studentenOp 4 en 5 december organiseerden Fontys Hogeschool en Maastricht University twee Pizza dialoogsessies om met internationale studenten te praten over hoe ze na hun studie voor de regio Noord-Limburg behouden kunnen worden.  Aan de sessies deden 24 studenten mee van verschillende nationaliteiten, waarvan ongeveer 40% Duits. Het doel was om de drijfveren en belemmeringen rondom blijven werken en wonen in de regio beter te begrijpen.

Hieronder de belangrijkste inzichten van de dialoogsessies:

Gemeenschap en relaties zijn cruciaal
Veel studenten benadrukten dat sociale verbindingen doorslaggevend zijn bij hun beslissing om in de regio te blijven. Het hebben van een sociale kring of een liefdesrelatie blijkt essentieel. Ontbreken deze, dan zoeken ze sneller hun heil in gebieden waar ze zich meer verbonden voelen.

Een gemis aan een internationale community
De regio mist volgens de studenten een levendige internationale sociale gemeenschap. Ook zouden de studenten meer interactie met studenten van andere opleidingen willen.

Financiële uitdagingen
De kosten van levensonderhoud in de regio worden als hoog ervaren. Daarnaast merken studenten op dat stagevergoedingen in Nederland vaak lager liggen dan in Duitsland, wat hen ontmoedigt om in de regio te blijven.

Beperkte bekendheid met kansen
Veel studenten gaven aan onvoldoende bekend te zijn met lokale en grensoverschrijdende carrièremogelijkheden. Ze pleiten voor een actievere rol van de kennisinstellingen om hen te verbinden met het regionale bedrijfsleven.

Ondersteuning bij netwerken
Er is een duidelijke behoefte aan hulp bij het opbouwen van professionele netwerken. Vooral masterstudenten vinden het lastig om geschikte vacatures en banen te vinden.

Betrokkenheid als alumni
Veel studenten zien een rol voor zichzelf weggelegd als alumni. Ze willen betrokken blijven bij hun opleiding via evenementen, kennisdeling of het promoten van hun bedrijven.

De uitkomsten van dit onderzoek worden besproken binnen de projectgroep 360 graden arbeidsmarktperspectief van de Fieldlabs Noord-Limburg, waarin opleidingen en bedrijfsleven participeren. Gezamenlijk wordt bekeken welke activiteiten er ontwikkeld gaan worden naar aanleiding van de bevindingen.

Deze inzichten onderstrepen het belang van gezamenlijke inspanningen om de regio aantrekkelijker te maken voor internationaal talent.

Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down