Grenszlab

LEES VERDER
Hoe halen we het beste uit samenwerken met onze buurlanden? In het Grenszlab zoeken onderwijs en ondernemers dit samen uit. Sluit aan bij ons grensoverschrijdende netwerk!

International learning and growing

In Noord-Limburg weten we ontzettend veel. Bijvoorbeeld over duurzaamheid, circulariteit en voeding. Deze kennis zit in de hoofden van onze studenten, in de lesprogramma’s van onze onderwijsinstellingen en in de producten en diensten van onze mkb-bedrijven. Ook weten we allemaal: kennis groeit en wordt sterker als we het delen. Niet alleen binnen Noord-Limburg maar júist met de regio’s om ons heen. Wat kunnen we leren van onze buren? Waar versterkt onze kennis elkaar? Hoe zorgen we voor vruchtbare projecten en toekomstbestendige, internationale samenwerkingen?

Grenzen zijn voor ons een nieuw begin

In het Grenszlab brengen we studenten, onderwijsinstellingen en mkb-ondernemers met elkaar in verbinding. Hierbij laten we grenzen zoveel mogelijk los. In het Grenszlab is een grens namelijk geen einde maar een nieuw begin. Noord-Limburg wordt sterker, aantrekkelijker en gezonder als we samen met onze buurlanden werken aan kennisdeling en innovatie. In het Grenszlab komen deze internationale samenwerkingen tot stand.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

Zonder financiële investering wordt u onderdeel van een ambitieus en grensoverschrijdend netwerk.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

U staat direct in contact met experts en aanstormend talent binnen én buiten uw vakgebied.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

• In samenwerking met andere netwerkpartners komt u tot innovatieve oplossingen en antwoorden die direct toepasbaar zijn in uw eigen organisatie.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

U verbindt veelbelovend mbo-, hbo- en wo-talent aan uw organisatie.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

U draagt bij aan een betere doorstroom van studenten naar het bedrijfsleven.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

U draagt bij aan beter onderwijs gericht op de kennis en kunde de nodig zijn binnen uw vakgebied.

Waarom samenwerken met Grenszlab?

Uw regionale positie en de innovatiekracht van uw bedrijf worden versterkt.
...

Grenszlab International Deal

In dit samenwerkingstraject zorgen mbo-, hbo- en wo-studenten voor versterking van mkb’s in en rond Noord-Limburg. Dit gebeurt in drie verschillende fases en in nauwe samenwerking met de mkb-bedrijven. Het doel van de Grenszlab International Deal is het oplossen van actuele organisatievraagstukken op het gebied van bedrijfsstrategie, bedrijfsvoering, innovatie, duurzaamheid en internationalisering.

Knabbelpad

In dit project bundelen Yuverta, HAS Hogeschool Venlo en Hippisch College Limburg hun krachten.

Ook organisaties uit de hippische en toeristische sector doen mee. Samen verkennen ze de mogelijkheden voor grensoverschrijdende ruiterpaden en -routes in Euregio Rhein-Maas-Nord. Hierbij onderzoeken ze onder andere de biodiversiteit langs de paden, beleving voor toeristen en kansen voor lokale ondernemers.

Student Business Career Society

Studenten van verschillende opleidingen van Fontys Venlo worden uitgenodigd om deel te nemen aan een driedaags programma. In april 2022 gaan zij samen met Joost Dijkstra, algemeen directeur van World Trade Center Heerlen Aachen, aan de slag in drie verdiepende workshops over ondernemerschap, organiseren, leiderschap en het bereiken van persoonlijke doelen. Dit project worde mede mogelijk gemaakt door Aexd, Ondernemend Venlo en de Cross-border Business Development research group.

Eric van ’t Zelfde inspireert bij Yuverta Horst

Yuverta Horst ontving op dinsdag 22 februari gastspreker Eric van ’t Zelfde, bestsellerauteur van Superschool en tv-presentator van Dream School.

Als schooldirecteur had Eric van ’t Zelfde maar één doel: bewijzen dat kinderen uit de lagere klassen kunnen excelleren. Enerzijds door de zoektocht naar beter onderwijs, maar vooral ook door leiderschap vanuit passie voor het vak. “In Nederland hebben we in het onderwijs op dit moment duizenden onvervulde vacatures, er staan tal van onbevoegde leraren voor de klas. Het niveau van ons onderwijs is op veel plekken schrikbarend laag en met name kinderen uit de arbeidersklasse zijn daar dagelijks de dupe van”, zegt Van ’t Zelfde.

Zijn geheim? De leerlingen moeten zich op hun gemak voelen op school. En daarnaast moet je als school een team samenstellen dat er écht voor gaat. Alle kinderen moeten zich gezien voelen. Dat is zijn ideaal. Zo nemen leraren de leerlingen mee naar succes en zelfvertrouwen.

School moet niet alleen een plek zijn waar kinderen leren, maar ook een plek waar ze zich ontwikkelen, is de overtuiging van Van ’t Zelfde. En dat is waar Yuverta Horst zich bij aansluit; de reis van een eigen thuis naar hun eigen toekomst is misschien wel de meest fundamentele die een leerling doormaakt. Kennis speelt in die reis een grote rol. Maar het gaat vooral om de ontwikkeling van de leerling zelf; hun ambitie, de persoonlijke vaardigheden, hun dromen, zelfkennis, hun talent in sociale omgang en samenwerking.

“Blijf mens met elkaar. Alleen dan kun je kinderen helpen”, aldus Van ’t Zelfde.

Projectleider

Nick Poeth

“Ik heb bedrijfs- en consumentenwetenschappen gestudeerd en volgde een master in management, economie en consumentenwetenschappen. Sinds 2014 werk ik op Fontys International Business School en doceer ik de vakken Supply Chain Management en Management Accounting.

Als geboren en getogen Venlonaar heb ik de grens met Duitsland de afgelopen jaren van dichtbij zien vervagen. Hoewel die grens al lang niet meer fysiek aanwezig is, bestaat er gevoelsmatig nog altijd een afstand tussen Noord-Limburg en onze oosterburen. Wanneer we aanstormend talent aan onze regio willen verbinden is het van groot belang dat we werken aan het verkleinen van die afstand. Dit doen we in ons Grenszlab. Ons doel? Constructief en grenzeloos samenwerken.”

Let's create and grow

Meer weten of zelf aan de slag?

Heeft u een vraag over de Fieldlabs? Of wilt u bijdragen aan een innovatief project binnen één van de vijf Fieldlabs? Neem contact met ons op en wij kijken wat we voor u kunnen doen.
Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze toekomstige digitale nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down