Future Farming

LEES VERDER
Hoe eten en drinken we in het Noord-Limburg van de toekomst? Ontmoet, leer, werk samen en draag bij aan circulaire agrifood oplossingen in onze regio.

De toekomst van de Noord-Limburgse agrifood-sector begint hier

De Noord-Limburgse boer is al lang niet meer die man in tuinbroek die op een krukje z’n koeien melkt. Hij weet inmiddels alles van techniek, efficiëntie en is constant op zoek naar verbetering. Naar kennis en kunde om bijvoorbeeld slimmer te automatiseren. Om zijn bedrijf duurzamer te maken of om zijn dieren of gewassen gezonder te maken. Hoe ziet de toekomst van de Noord-Limburgse agrifood-sector eruit? In het Fieldlab Future Farming onderzoeken we dit en geven we de toekomst stap voor stap vorm. Studenten, onderwijsinstellingen, experts en ondernemers werken er samen aan een duurzamere land- en tuinbouwsector.

Boeren van A tot Z

In dit Fieldlab onderzoeken we een breed palet aan agrifood-cases. Van praktijkgericht onderzoek tot wetenschappelijke vraagstukken en van kleine projecten op de korte termijn tot langdurige, strategische trajecten. We brengen onderwijs en ondernemers samen en faciliteren de mogelijkheden om aan de slag te kunnen met actuele vraagstukken uit de Noord-Limburgse agrifood-sector. De kennis, netwerken en oplossingen die ontstaan in het Fieldlab Future Farming vormen de toekomst van de Noord-Limburgse agrifood-sector.

Waarom samenwerken met dit Fieldlab?

Word onderdeel van ons dynamische en enthousiaste netwerk van studenten, onderwijsinstellingen en ondernemers uit de agrifood-sector.

Waarom samenwerken met dit Fieldlab?

Maak kennis met veelbelovend mbo-, hbo- en wo-talent en verbind dit talent aan uw organisatie.

Waarom samenwerken met dit Fieldlab?

Draag vraagstukken uit uw eigen organisatie aan waar studenten mee aan de slag kunnen.

Waarom samenwerken met dit Fieldlab?

Leer van kennis en inzichten uit andere projecten en pas deze toe in uw eigen organisatie.

Waarom samenwerken met dit Fieldlab?

U draagt bij aan een betere doorstroom van studenten naar de Noord-Limburgse agrifood-sector en aan verbetering van het onderwijs in Noord-Limburg.
...

Telen zonder chemie

In dit project onderzoeken studenten van Yuverta en HAS green academy hoe ‘bijzondere’ aardappelrassen (met gekleurd vruchtvlees) zonder chemie geteeld kunnen worden. Het doel is het beperken van de aantasting van phytophthora in aardappelen en een verhoging van de aardappelopbrengst.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Bijzonder Brabants. Hier zijn 16 proefveldjes aangelegd waar geëxperimenteerd wordt met strokenteelt (stroken aardappelen gecombineerd met stroken andere gewassen) en watergeefmethoden.

Project 'Mijn Tussenjaar'

In februari 2023 start de eerste groep studenten met ‘Mijn Tussenjaar’; een project waarin studenten van het voortgezet onderwijs of mbo de ruimte en tijd krijgen om zich te oriënteren en voor te bereiden op een (vervolg)studie.  

Tijdens dit project van zes maanden worden studenten begeleidt door verschillende coaches. Ze maken een plan wat ze allemaal willen gaan doen en ervaren in het tussenjaar. Samen met andere deelnemers en individueel op ontdekkingstocht, kijken en proeven bij bedrijven en scholen waar je straks wellicht voor kiest.

Projectleider

Peter Roelofs

“Zeven jaar geleden ben ik bij de HAS green academy in Venlo gaan werken voor de opleidingen Bedrijfskunde en agri-foodbusiness, Business Management in Agriculture & Food en Toegepaste Biologie. Voor die tijd werkte ik bijna dertig jaar als praktijkonderzoeker aan Wageningen University & Research.

Ik ben een groot voorstander van samenwerkingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, in het bijzonder in opleidingen waarbij ik betrokken ben. In mijn ogen is samenwerken met het bedrijfsleven een voorwaarde om studenten te kunnen opleiden tot mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de praktijk. In ons Fieldlab werken we daarom aan vraagstukken die enerzijds aansluiten op de hedendaagse praktijk en anderzijds bijdragen aan het klaarstomen van studenten voor een mooie toekomst in onze regio.”

Let's create and grow

Meer weten of zelf aan de slag?

Heeft u een vraag over de Fieldlabs? Of wilt u bijdragen aan een innovatief project binnen één van de vijf Fieldlabs? Neem contact met ons op en wij kijken wat we voor u kunnen doen.
Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down