Eric van ’t Zelfde inspireert bij Yuverta Horst

23 februari 2022

Yuverta Horst, de groene scholengemeenschap (vmbo en mbo) voor agro-, voedsel-, natuur- en leefomgeving, ontving op dinsdag 22 februari gastspreker Eric van ’t Zelfde, bestsellerauteur van Superschool en tv-presentator van Dream School. Tijdens deze inspirerende avond voor docenten van Yuverta en collega’s van andere onderwijsinstellingen, ontving Van ‘t Zelfde de Spreker van het Jaar Award.

Waar maak je als onderwijsprofessional het verschil? Hoe haal je het beste uit de leerling, student en jezelf? Al meer dan 25 jaar maakt Van ’t Zelfde zich sterk voor leerlingen uit achterstandswijken. De meest criminele school van Nederland, het Hugo de Groot college in Rotterdam, veranderde hij in één van de beste scholen van Nederland.

Het kind centraal
‘Het was voor mij eigenlijk vanzelfsprekend om dit jaar als sprekersbureau het kind centraal te stellen’, zegt Maurice van der Kant, directeur van sprekersbureau Assemble Speakers, waar Van ’t Zelfde bij is aangesloten. ‘Zij hebben het al twee jaar zwaar genoeg en nu nog steeds. En met deze Award, die Eric meer dan verdient, wil ik ook alle leerkrachten op een podium plaatsen. Zij die bereid zijn een luisterend oor te bieden aan deze jongeren. Ze maken een groot verschil voor hen die juist nu extra mentale steun kunnen gebruiken. We mogen niet vergeten dat we moeten blijven werken aan sterke(re) toekomst voor jongeren. Niemand mag worden uitgesloten!

Kinderen kunnen excelleren
Als schooldirecteur had Eric van ’t Zelfde maar één doel: bewijzen dat kinderen uit de lagere klassen kunnen excelleren. Enerzijds door de zoektocht naar beter onderwijs, maar vooral ook door leiderschap vanuit passie voor het vak. “In Nederland hebben we in het onderwijs op dit moment duizenden onvervulde vacatures, er staan tal van onbevoegde leraren voor de klas. Het niveau van ons onderwijs is op veel plekken schrikbarend laag en met name kinderen uit de arbeidersklasse zijn daar dagelijks de dupe van”, zegt Van ’t Zelfde.

Zijn geheim? De leerlingen moeten zich op hun gemak voelen op school. En daarnaast moet je als school een team samenstellen dat er écht voor gaat. Alle kinderen moeten zich gezien voelen. Dat is zijn ideaal. Zo nemen leraren de leerlingen mee naar succes en zelfvertrouwen.

Yuverta zet in op persoonlijke ontwikkeling
School moet niet alleen een plek zijn waar kinderen leren, maar ook een plek waar ze zich ontwikkelen, is de overtuiging van Van ’t Zelfde. En dat is waar Yuverta Horst zich bij aansluit; de reis van een eigen thuis naar hun eigen toekomst is misschien wel de meest fundamentele die een leerling doormaakt. Kennis speelt in die reis een grote rol. Je hebt kennis nodig. Maar het gaat vooral om de ontwikkeling van de leerling zelf; hun ambitie, de persoonlijke vaardigheden, hun dromen, zelfkennis, hun talent in sociale omgang en samenwerking. Daarvoor biedt Yuverta de geborgenheid van een goed thuis, waar leerlingen zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen.

“Blijf mens met elkaar. Alleen dan kun je kinderen helpen”, aldus Van ’t Zelfde.

Blijf op de hoogte!
Alles weten over de laatste ontwikkelingen op en over de Fieldlabs? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!
INSCHRIJVEN
De Fieldlabs zijn mede mogelijk gemaakt door De Gezondste Regio. Door middel van co-creatie en samenwerking willen we talent aantrekken, ontwikkelen en behouden voor de regio Noord-Limburg.
crosschevron-down